top of page

 

מעט על בלוטת תריס נפוחה

בלוטת התריס (בלוטת המגן בעברית תקנית או תאירואיד בלועזית) הינה איבר דמוי פרפר בקדמת הצוואר המפריש הורמונים. הם נקראים T3 ו- T4 ומופרשים מהבלוטה אל מחזור הדם ומשם אל איברי הגוף. ההורמונים הללו גם עוזרים לשרירים, למח וללב לתפקד וגם אחראיים, בין היתר, לחילוף חומרים תקין ולוויסוּת של חום הגוף. כאשר בלוטת התריס מוגדלת והנפח שלה גדל (בהתחלה זה יכול להיות מבלי ששמים לב), זה עלול לפעמים לפגוע בבריאות. מחקרים רבים בעולם, מראים שיש סיכוי להפחית את הסיכון לבריאות אם משדרגים את התזונה באופן נכון ומותאם אישית. יש מספר מחקרים שנערכו בארץ, בהשתתפות פעילה של ד"ר יניב, שהראו קשר בין מחסור כרוני של יוד בתזונה לבין מצב של בלוטת תריס מוגדלת (בגלל גושים שאינם ממאירים).

מה ההבדל בין גידול שפיר לבין גידול ממאיר בבלוטת התריס ?

כמו באיברים אחרים, גידול בבלוטת התריס עלול להתפתח אצל אנשים מסוימים (בד"כ גוש בבלוטת התריס נמצא שפיר ולא ממאיר). גידול ממאיר בבלוטה (סרטן) עלול להזיק לבריאות אם הוא לא מטופל בזמן ואפילו להתפשט בגוף, בצורה בלתי הפיכה ולקצר את משך החיים. לעומתו, גידול שפיר בבלוטה, לא מסכן את החיים בדרך כלל, אבל לפעמים, גוש בבלוטת התריס שהוא שפיר עלול לפגוע באיכות החיים ולעיתים רחוקות להפוך לממאיר בהמשך.

תסמיני בלוטת תריס נפוחה

בתחילת היווצרותו, גידול בבלוטת התריס לא תמיד מורגש, אם הוא מתפתח לאט. כאשר בלוטת התריס מוגדלת באופן מורגש, ייתכנו תסמינים כגון קושי בבליעה ותחושת לחץ ו/או חום חלק הקדמי של הצוואר. יש גם תסמין מתקדם של בלוטת תריס נפוחה ובמקביל, גידול בבלוטת התריס המפריש הורמונים (בנוסף לשאר חלקי הבלוטה). במצב כזה עלולים לחווֹת יתר פעילות בלוטת התריס (לפעמים זה מורגש היטב). תסמיני יתר פעילות בלוטת התריס עלולים לכלול עלייה בתכיפוּת במתן שתן, שינה מקוטעת/"קלה", תחושת צמא מוּגבּרת, ירידה (זמנית בדרך כלל) במשקל למרות עליה בתיאבון, הזעת יתר (לרבות בכפות הידיים), אי סבילות לחום, עייפות וחולשת שרירים, ירידה אפשרית בחשק מיני, (בנשים) דימום מופחת במחזור החודשי ולפעמים קושי בהיקלטות להיריון.

אילו בדיקות מומלצות? הסבר

איך מטפלים בבלוטת התריס? לחצו כאן

בלוטת תריס נפוחה

זפק.png
בלוטת תריס מוגדלת.png
לתאום
אבחון

איזה השלכות עלולות להיות כשיש בלוטת תריס נפוחה ?

ההשלכות של בלוטת תריס מוגדלת שאינה מטופלים רפואית ו/או תזונתית הן: (1) הסיכוי של גידולים בבלוטת התריס להתברר כממאירים הוא בדרך כלל עד אחד לעשר (כלומר, הסיכון של גוש בבלוטת התריס להתגלות כּסרטני הוא עד כ - 10% בערך); (2) יש גידולים בבלוטת התריס העלולים לגרום להפרשה עודפת של הורמונים (מעבר למה שהבלוטה מפרישה במצב תקין). מצב זה נקרא יתר פעילות בלוטת התריס והוא כולל תסמינים העלולים לשבש את איכות החיים ולפגוע בבריאות; (3) בלוטת תריס נפוחה יתר על המידה, עלולה ללחוץ על איברים אחרים בצוואר, לדרום לקושי בבליעה ובמקרים נדירים להפריע לנשימה הסדירה בשנת הלילה. אם בלוטת התריס מוגדלת כך, בדרך כלל יומלץ על כריתה של חלקים מהבלוטה או של כּוּלה. כריתה חלקית של בלוטת התריס עלולה לגרום לתת פעילות. כריתה מלאה של בלוטת התריס מובילה לתת פעילות קבועה בבלוטת התריס ונטילה של תחליף הורמונלי תרופתי להורמוני בלוטת התריס לצמיתות.

מי בקבוצת סיכון מוגבר ומה הקשר לתזונה ?

לפי מחקרים, שחלקם בוצע בשיתוף ד"ר יניב, אנשים עם מחסור ממושך אפשרי של יוד (כגון אנשים שלא קיבלו הדרכה להשלמת חסרים מתזונאי-דיאטן קליני/ת מוסמך/ת משרד הבריאות ונמנעים מדגים ו/או ממוצרי חלב ו/או צמחים מסוימים, טבעונים, צמחונים הצורכים מזונות מסוימים העלולים לעכב את קליטת היוד לבלוטה, נשים הרות ומניקות) ואמהות ישראליות שעברו יותר מלידה אחת, נמצאים בסיכון גבוה יותר מהאוכלוסייה הכללית. אם מגלים באבחון תזונת בלוטת התריס על קשר בין הרגלי התזונה למצב של בלוטת תריס מוגדלת בשלבים מוקדמים, ניתן לנסות ולקבל ייעוץ ייעוץ תזונתי באמצעות תזונאי לבלוטת התריס (במקביל לטיפול/ליווי/מעקב רפואי), בהתחשב בהתפתחות גידול בבלוטת התריס (במידה והוא שפיר).

לתאום
אבחון
bottom of page