top of page

 

על בלוטת התריס והקשר לתקופת האמהוּת

בלוטת התריס היא בלוטה חיונית המייצרת הורמונים האחראים על מגוון תהליכים מטבוליים בגוף, כולל קצב לב, לחץ דם, טמפרטורת גוף, גדילה והתפתחות מוחית. תפקוד תקין של בלוטת התריס הוא בעל חשיבות עליונה לתהליך הכניסה להריון, להתפתחות העובר, לקיום הריון בריא ולשלב ההנקה. כאן מציין מידע חשוב על תפקיד הבלוטה בתהליכי פוריות, הריון והנקה, וכיצד תזונה בהריון יכולה להשפיע על תפקודה.

איזון בלוטת התריס לפני ההריון

חוסר איזון בבלוטת התריס עוד לפני הכניסה להריון עלול להתבטא במחזור לא סדיר, היעדר וסת, בעיות ביוץ, עלייה במשקל והפחתת סיכויי הכניסה להריון. אצל גברים, חוסר איזון זה עשוי להשפיע על איכות ותפקוד הזרע. הקפדה על צריכה מאוזנת של מינרלים חיוניים כמו יוד, ברזל וסלניום חיונית לתפקוד תקין של הבלוטה.

תפקיד בלוטת התריס ותזונה בהריון

במהלך ההריון, דרישות הגוף מבלוטת התריס גוברות משמעותית. האם זקוקה לכמות מוגברת של מינרלים הן לצורך תפקודה שלה והן כדי לספק את הצרכים המתפתחים של העובר, במיוחד בשליש הראשון להריון, אז העובר תלוי באופן מלא בהורמוני התריס של האם.

השלכות חוסר איזון בלוטת התריס בהריון

חוסר איזון בבלוטת התריס בזמן ההריון עלול להוביל להתפתחות לקויה של העובר, להשפיע על גדילתו ועל התפתחות המוח שלו, ואף לגרום לסיבוכים הן לאם והן ליילוד. מצבים של תת פעילות בלוטת התריס בהריון או יתר פעילות בלוטת התריס בהריון מחייבים מעקב וטיפול רפואי צמודים.

אילו בדיקות מומלצות? הסבר

כיצד מאבחנים במהירות קשר בין תזונה לתת פעילות?

חשיבות התזונה ותוספי תזונה בהריון

שמירה על תזונה מאוזנת בהריון והבטחת צריכה מספקת של מינרלים חיוניים כמו יוד, ברזל וסלניום לפני, במהלך ואחרי ההריון, תומכת באופן משמעותי בבריאות בלוטת התריס ומסייעת במניעת סיבוכים אפשריים לאם, לעובר וליילוד. במקרים מסוימים, ייתכן ויהיה צורך בהתאמת תוספי תזונה בהמלצת תזונאי/ת דיאטן/ית קלינית ברישיון משרד הבריאות עם ניסיון בבלוטת התריס.

יוד בהיריון: יותר מדי עלול להזיק?

בקצרה, כן. צריכה מוגזמת של יוד בהריון עלולה לגרום לתת פעילות בלוטת התריס אצל העובר או היילוד. יוד עובר בקלות את השליה, חושף את העובר לרמות גבוהות. בלוטת התריס העוברית אינה בשלה ומתקשה להתמודד עם עודף יוד (בדומה ל"אפקט וולף-צ'ייקוף"), מה שעלול להוביל לתת-תריסיות מוּאצת-יוד. מצב זה יכול להתרחש גם אם תפקוד בלוטת התריס של האם תקין. רוב המקרים קוּשרוּ לצריכת יוד מעל 1,000 מק"ג ליום, אך מינונים נמוכים יותר עלולים להשפיע על נשים עם נטייה לחוסר איזון בלוטת התריס. לכן, חיוני לאזן ולצרוך מספיק יוד לתפקוד תקין של האם והעובר, אך להימנע מעודף.

תפקוד הבלוטה לאחר הלידה

תפקוד בלוטת התריס משתנה טבעית במהלך ואחרי ההריון, ובעיות בבלוטה נפוצות בתקופה זו. גורמים כמו נוגדני TPO חיוביים, תורשה, עישון ותזונה לא מתאימה יכולים להעלות את הסיכון לחוסר איזון. דלקת בלוטת התריס לאחר לידה (Postpartum Thyroiditis) היא תופעה שכיחה, המתבטאת לעיתים ביתר פעילות חולפת, שיכולה להפוך לתת פעילות – זמנית או קבועה. במיוחד אצל נשים מניקות או נשים עם חוסר במינרלים כמו ברזל, סלניום ויוד, בעיות אלו עלולות להתקבע. חשוב לדעת שגם עודף מינרלים עלול להזיק לבלוטה. לכן, חיוני להתאים תזונה מאוזנת הכוללת מספיק מינרלים חיוניים בהנקה, כדי לענות על צרכי האם והתינוק.

 

לסיכום

הבנה ומעקב אחר תפקוד בלוטת התריס בהריון בשילוב עם תזונה נכונה, הם מרכיבים חיוניים להריון בריא ולתחילת חיים אופטימלית עבור התינוק. חשוב לדעת שקיימים מקרים שנחוצה התאמת תזונה אישית לצורך כך. במקרה של חשד לתת פעילות בלוטת התריס בהריון או יתר פעילות בלוטת התריס בהריון, חיוני לפנות לייעוץ וטיפול רפואי מתאים.

בלוטת התריס בהריון

בלוטת התריס בהריון
לתאום
אבחון
bottom of page