top of page

עייפות ובלוטת התריס

 

מהי עייפות ?

עייפות היא מצב של תחושת חוסר כוחות, רצון מוגבר לנוח או לישון הכולל לעיתים אדישות, רמת אנרגיה נמוכה, תשישות וחולשה כללית. " אין לי כוח " או " למה אני כל כך עייף " או " אני כל הזמן עייפה " הם משפטים נפוצים בעולם המערבי. מוערך שכחמישית מהאוכלוסייה סובלת מעייפות במדינות מפותחות רבות. באופן כללי, עייפות נפוצה יותר בנשים, מבוגרים, עובדי משמרות וכאלה שעובדים במשך מספר שעות גבוה יחסית, אך היא יכולה להופיע בכל שלבי החיים.

סיבות אפשריות לעייפות 

לעייפות גורמים רבים ומגוּונים. ישנם סיבות רפואיות לעייפות כגון אנמיה (מיעוט ברזל בדם), זיהום כרוני, מחלות נוֹגדנוּת עצמית (אוטואימוניות), סרטן, סוכרת, דום נשימה בשינה, דלקת שרירים כרונית, טרשת נפוצה, זיהומים נגיפיים ממושכים כמו מחלת הנשיקה, מצבים פסיכולוגיים הגורמים לדחק כגון שכול, מחלות לב וריאה כרוניות וכן מחלות הורמונליות כמו תת פעילות קלינית של בלוטת התריס. קיימות גם סיבות אחרות הגורמות לעייפות: חוסר פעילות גופנית, הפרעות רגשיות, אירועים מחוללי עקה ("לחץ" או סטרס בלעז) מתמשכים (למשל אי ביטחון תעסוקתי, בעיות משפחתיות, שגרת חיים "עם קצב חזק" ואפילו חשיפה גבוהה לזיהום אוויר) והפרעות שינה.

הקשר בין עייפות לתפקוד בלוטת התריס 

עייפות יכולה לנבוע משיבוש זמני או קבוע בפעילות בלוטת התריס. סיבות בלתי מוסברות לחולשה (שאינן נכללות בגורמי הסיכון הנזכרים כאן) וכן תשישות שאינה מתפוגגת לאחר שינה עשויות לרמוז על קשר בין עייפות לתפקוד בלוטת התריס "בהילוך נמוך", או בקיצור עייפות בלוטת התריס. במצב תקין, בלוטת התריס מייצרת הורמונים המועברים לתאי הגוף באמצעות מחזור הדם. תפקיד ידוע של הורמונים אלה, הנקראים T3 ו- T4, הוא לסייע לתפקוד התקין של השרירים, הלב והמח ולנצל אנרגיה לטובת פעילות תקינה של הגוף. כאשר הבלוטה אינה מייצרת כמות מתאימה של הורמוני בלוטת התריס, חלה האטה בחילוף החומרים של הגוף, ניצול האנרגיה מופחת והיכולת לתפקד בחיוניות נפגעת. המרחק בין תופעות אלו למצב של עייפות בלוטת התריס הוא קצר וחשוב לאבחן את הקשר הזה על מנת לנסות להגיע לשורש הבעיה.

אילו בדיקות מסייעות לאבחן עייפות בלוטת התריס ?

חלק מהתסמינים של בעיות בבלוטת התריס ושל עייפות בלוטת התריס הם חופפים. לכן, חשוב לשלול סיבות אחרות לעייפות. מקובל להתחיל בבדיקות דם פשוטות יחסית כגון: ספירת דם, שקיעת דם, תפקודי כבד וכליות, מינרלים, גלוקוז, ולגבי בלוטת התריס ערכים של הורמון מגרה בלוטת התריס (Thyroid Stimulating Hormone – TSH). בשלבים מתקדמים נבדקים גם הורמוני בלוטת התריס: T3 ו- T4. עייפות בלוטת התריס עשויה להתבטא בין השאר בתוצאת בדיקת דם של TSH גבוה משמעותית לעומת תוצאות קודמות ולעיתים גם ירידה ברמות T3 או T4 בדם.

כיצד ניתן לטפל בעייפות בלוטת התריס ?

אנשים רבים הסובלים מעייפות בלוטת התריס חוששים שהיא מבטאת בהכרח מחלה חמורה בבלוטת התריס, הטומנת בחובה טיפולים רפואיים פולשניים או טיפול תרופתי קבוע. בניגוד למיתוס השגוי הזה, ההפך הוא הנכון במקרים לא מעטים. חלק מהטיפול הוא דיון על תפישה שגויה זו וניסיון לאתר גישה חלופית שתוביל לתפקוד טוב יותר. אפשר ורצוי לנסות לטפל בעייפות בלוטת התריס גם ברפואה משלימה, בדגש על מציאת תזונה מתאימה לבלוטת התריס. הסיכוי של איזון בלוטת התריס להצליח באמצעות תזונה תלוי באבחון נכון של הקשר בין התזונה לתפקוד בלוטת התריס. אבחון תזונת בלוטת התריס על ידי תזונאי בלוטת התריס בעל הכשרה מתאימה וניסיון מהווה יתרון כי הוא יכול לאפשר טיפול בשורש הבעיה באמצעות מספר צעדים פשוטים בתזונה.

 Young Woman Contemplating
לתאום
אבחון
bottom of page