top of page

דיכאון ובלוטת התריס

 

מהו דיכאון ?

דיכאון הוא מחלה בעלת השלכות על הנפש והגוף. הדיכאון עלול להתבטא בתחושת עצב, חוסר שקט ותסכול. בנוסף, מצבי דיכאון קשורים ביכולת מוגבלת להנות מהחיים, עלייה או ירידה בתיאבון, הפרעות שינה וחשק מיני נמוך. תסמיני דיכאון כוללים: עצבות, דכדוך, רגזנות יתר, חוסר עניין בהנאה, קשיי ריכוז, עייפות, קשיים בחשיבה וקבלת החלטות, מחשבות אובדניות, בכי ללא סיבה ברורה וכאבי ראש וגב ללא הסבר אחר. דיכאון נפוץ באוכלוסיית העולם המערבי, בדגש על נשים, נשים לאחר לידה וקשישים.

סיבות אפשריות לדיכאון

הגורמים לדיכאון אינם ברורים לחלוטין ומשוער כי שילוב של מספר גורמים מעורבים בו. הגורמים כוללים תורשה (קרבה משפחתית לאדם עם דיכאון), שינויים במערכת העצבים במח (למשל שיבוש בהפרשת חומרים במח), מצבי דחק נפשיים (כגון אובדן דמות קרובה, בעיית בריאות כרונית, מצוקה כלכלית ויחסי עבודה שוטפת עכורים), עבר טראומתי (למשל התעללות או התייתמות בילדות) וחוסר איזון בלוטת התריס (למשל תת פעילות של בלוטת התריס). הקשר בין בלוטת התריס, דיכאון והתפקוד הגופני והנפשי הוא נושא מורכב שבשנים האחרונות החל להיחקר יותר באופן מעמיק.

בלוטת התריס דיכאון וקשרים אפשריים ביניהם

תת פעילות של בלוטת התריס עלולה להגביר את הסיכון לפתח דיכאון. בתנאים מסוימים, דיכאון עלול להתפתח בשיעור גבוה יחסית אפילו בקרב אנשים הסובלים מתת פעילות תת קלינית, כלומר בקרב אנשים עם TSH גבוה אך לא גבוה מספיק בשביל להתחיל לנטול טיפול תרופתי. אצל חלק מהאנשים הסובלים מתת פעילות בלוטת התריס דיכאון עלול להתפתח ולהימשך גם לאחר טיפול תרופתי. לפי מחקרים מהשנים האחרונות, נראה שלאנשים עם נוגדנים חיוביים של בלוטת התריס דיכאון מתגלה בשיעור גבוה מהממוצע. במחקרים שהשוו את רמת הדיכאון בין חולים עם נוגדנים חיוביים לבלוטת התריס שטופלו עם תחליף הורמונלי סינתטי לא נמצא הבדל לעומת אנשים עם נוגדנים שלא טופלו. כלומר, ייתכן והקשר בין נוגדני בלוטת התריס דיכאון והמצב הבריאותי הוא עצמאי, עם וללא קשר לתת פעילות של בלוטת התריס. 
תיתכן גם השפעה הפוכה, כלומר דיכאון עלול להוביל לחוסר איזון בלוטת התריס. תרופות המכילות ליתיום, הניתנות בדרך כלל כטיפול בהפרעה דו-קוטבית משולבת דיכאון, עלולות לשבש את תפקוד בלוטת התריס ולגרום לתת פעילות שלה. 

אילו עוד תסמינים יש לבעיות בבלוטת התריס? פרטים

כיצד מאבחנים במהירות קשר בין תזונה ליתר ותת פעילות?

יתר פעילות ודיכאון קליני

פעילות יתר בלוטת התריס מתאפיינת בייצור עודף של הורמוני בלוטת התריס והיא מחלה נפוצה, כמו גם דיכאון קליני. למרות זאת, קשה למצוא מידע מהימן ומקיף על הקשר בין שתי מחלות אלו. לפי מחקרים עדכניים שאספו נתונים על כרבע מיליון אנשים מרחבי העולם (כ60% נשים וגיל ממוצע של 50 שנים), למאובחנים עם פעילות יתר בלוטת התריס הסיכוי הגבוה בכ- 70% מכל המטופלים עם מחלות בלוטת התריס, להיות מאובחנים גם עם דיכאון קליני. במצבי פעילות יתר בלוטת התריס תת קליניים ההבדל היה פחות בולט מאשר יתר פעילות קלינית של בלוטת התריס (כ- 40% יותר). חשוב שהשילוב של פעילות יתר בלוטת התריס דיכאון קליני וסיבות שונות הגורמות להן, יקבלו משקל והתייחסות אצל המטופלים והמטפלים גם יחד. הגורמים המשותפים של פעילות יתר בלוטת התריס ודיכאון קליני יכולים להיות מורכבים משיבוש נוירוביולוגי, נטייה תורשתית מוּלדת, מצבים של יתר פעילות בלוטת התריס שאינה מאוזנת או מחלה שיש בה כאב וו/או עייפות כרוניים ושילוב בלתי מתאים בין תזונה לתפקוד בלוטת התריס, כולל אי התאמה לטיפול התרופתי של פעילות יתר בלוטת התריס (בד"כ מתימאזול, מרקפטיזול או PTU).

 

תת פעילות ודיכאון

יש קשר מבוסס בין תת פעילות בלוטת התריס דיכאון והמח. מחקרים הוכיחו שסוֹמַטוֹסְטַטִין (הורמון שמיוצר על-ידי ההיפותלמוס וכמה רקמות אחרות ויכול להשפיע על בלוטת התריס) וסרוטונין (מוליך עצבי, בעל השפעות מְרוּבּוֹת, עם תפקיד מפתח בוויסות מצב הרוח, הידוע גם בכינוי "הורמון האושר") משפיעים על ציר ההיפותלמוס-יותרת המוח-בלוטת התריס. כלומר תת פעילות בלוטת התריס דיכאון ומצבי רוח קשורים ביניהם דרך המערכת ההורמונלית. לפי מגוון מחקרים, מי שאינם מאובחנים או שאינם מטופלים או שאינם מאוזנים עם תת פעילות, נמצאים בסיכון מוגבר לפתח דיכאון. מצבי מחלה או דלקת נוֹגדנוּת עצמית (אוטואימוּנית) בבלוטת התריס קשורים גם לסיכון מוגבר לדיכאון. חוקרים גילו קשר בין TSH גבוה ונוגדני בלוטת התריס (TPO Ab ו- Tg Ab) לדיכאון ונטייה גבוהה יותר להתאבדות. יתרה מכך, תת פעילות של בלוטת התריס (לרבות קלינית) ידועה כאחד הגורמים המובילים לדיכאון העמיד לטיפול תרופתי. יחד עם זאת, איזון בלוטת התריס יכול לשפר משמעותית הפרעות מצב רוח כגון דיכאון. אולי גם איזון בלוטת התריס יכול לשמש גם כטיפול משלים לתרופות נוגדות דיכאון בטיפול בדיכאון, ומסייע לשפר את תסמיני הדיכאון במהירות, בהשוואה לטיפול שכולל תרופות נוגדות דיכאון בלבד. הניסיון הקליני של ד"ר יניב הראה אפשרות להטבה במצבים בהם איזון בלוטת התריס באופן המשלב הרגלי תזונה נבונים. מצבים אלו כללו ייעוץ תזונה מותאם אישית, המתחשב בטיפול בתרופתי (כפי שהומלץ ע"י גורם רפואי מוסמך) וסימנים להקלה לאנשים שאובחנו עם דיכאון.

Woman on Window Sill
לתאום
אבחון
bottom of page