top of page

בעיות בבלוטת התריס - תסמינים והשלכות

 

מדוע בעיות בבלוטת התריס משפיעות בריאותינו ?

בלוטת התריס (המכוּנה גם בלוטת התאירואיד או בלוטת המגן) היא הבלוטה הגדולה ביותר באזור הצוואר ואחת הגדולות בגופינו. זוהי בלוטה הורמונלית הממוקמת מתחת לפיקת הגרון דמויית פרפר המורכבת משתי אונות. לבלוטת התריס תפקיד חשוב ביותר: היא מייצרת שני הורמונים - תירוקסין (T4) וטריודותירונין (T3) – המופרשים ממנה אל הדם ומסייעים לתפקוד תקין של איברים חיוניים אחרים בגוף. איברים אלו כוללים את הלב, המוח והשרירים. בנוסף, הורמונים אלו מאפשרים לגוף לנצל אנרגיה ולשמור על חום גוף תקין. במילים אחרות, בעיות בבלוטת התריס עלולות לפגוע משמעותית בתפקוד התקין של הגוף.

מהי בכלל בלוטת התריס? הסבר

אילו בדיקות דם מומלץ לבצע? לחץ כאן
 

בעיות בבלוטת התריס

  • תת פעילות בלוטת התריס - זוהי המחלה הנפוצה ביותר בבלוטת התריס. במצב של תת פעילות של בלוטת התריס (נקראת גם תת-תריסיות או היפותירואידיזם בלעז), הבלוטה אינה מייצרת את הכמות הדרושה של הורמוני בלוטת התריס לצורך תפקוד תקין. לכן, יש האטה בחילוף החומרים במערכות שונות בגוף. לתת פעילות של בלוטת התריס סיבות שונות. חלק מהן נעוצות בתזונה בלתי נאותה לבלוטת התריס הניתנות לטיפול באמצעות תזונה נכונה לבלוטת התריס.

  • יתר פעילות בלוטת התריס - פעילות יתר של בלוטת התריס (נקראת גם יתר-תריסיות או היפרתירואידיזם בלעז) מתבטאת בהפרשה עודפת של הורמוני בלוטת התריס. מצב זה מוביל לחילוף חומרים מוגבר בגוף. בהיעדר טיפול, עלול להיגרם נזק בריאותי למערכות שונות בגופינו. ליתר פעילות בלוטת התריס סיבות מגוּונות. ככל שהסיבה המאובחנת ליתר הפעילות היא תזונה, איזון בלוטת התריס לטווח ארוך עשוי להצליח באמצעות טיפול המשלב תזונה נכונה לבלוטת התריס בכל מקרה ומקרה.

  • דלקת – דלקת בבלוטת התריס (thyroiditis) עלולה להיגרם על ידי שיבוש בפעילות המערכת החיסונית או בעקבות זיהום ויראלי. במקרים כאלו תיתכן דליפה של הורמוני בלוטת התריס אל מחזור הדם. ייתכן גם מצב של דלקת בבלוטת התריס לאחר לידה (postpartum Thyroiditis). זהו ממצא שכיח העלול להופיע חודשים בודדים לאחר הלידה. במקרים מסויימים דלקת בבלוטת התריס זו גורמת למצב של יתר פעילות בלוטת התריס. במקרים אחרים של דלקת בלוטת התריס תסמינים אינם מופיעים מיד והיא מתגלה במקרה. קיימים מקרים בהם פעילות בלוטת התריס שבה לסדרה לאחר דלקת המעורבת ביתר פעילות של בלוטת התריס, בעיקר כאשר התהליך מלווה בגורם מקצועי.

  • זפק - זוהי מחלה שבה מעורבת הגדלה של בלוטת התריס  (גוֹיטר בלעז). ההגדלה מתבטאת בעלייה בנפח רקמת בלוטת התריס מעבר לצורתה התקינה. העלייה בנפח רקמת בלוטת התריס מתרחשת עקב בליטות ("גושים") בודדות הנקראות קשריות (זפק קשרי) או של כל רקמת הבלוטה (זפק מפושט). כשקשרית אחת או יותר פועלות באופן עצמאי, כמות עודפת של הורמוני בלוטת התריס עלולה להיות מופרשת (בנוסף על ההפרשה התקינה) וכך נגרמת יתר פעילות של בלוטת התריס. מצב זה נקרא זפק קשרי רעיל (Toxic Nodular Goiter). לאחרונה התגלה בישראל קשר בין חוסר יוד ממושך בתזונה לבין להתפתחות זפק קשרי העלול להפוך לרעיל. 

  • סרטן - כמו באיברים אחרים בגוף, סוגים שונים של סרטן עלולים להתפתח גם בבלוטת התריס. סרטן בלוטת התריס מתבטא בקשריות ו/או "גושים" ברקמת בלוטת התריס. רוב סוגי סרטן בלוטת התריס אינם משבשים את פעילות בלוטת התריס בשלבים הראשונים. לכן, במרבית מקרי הסרטן של בלוטת התריס תסמינים אינם מופיעים והוא מאובחן באקראי – לרוב בבדיקת הדמייה על קולית (אולטראסאונד) או CT באזור הצוואר. חלק ניכר ממקרי הסרטן בבלוטת התריס בישראל אינם מסכנים את חיי החולה, אך הם עלולים להצריך טיפול רפואי הכרוך בהשבתה או כריתה מלאה או חלקית של בלוטת התריס. התוצאה של טיפולים אלה עלולה להוביל למצב של תת פעילות בלוטת התריס באופן קבוע. 

 

האם לבעיות של בלוטת התריס תסמינים ידועים ?

  • תת פעילות בלוטת התריס – במקרים רבים של תת פעילות של בלוטת התריס סימפטומים מתפתחים בהדרגה ולכן קשה להבחין בשלבים הראשונים של המחלה. תחילה, עלולים להופיע עייפות, חולשה, יובש בעור, עצירות, שיבוש במחזור החודשי, עלייה במשקל, אי־סבילות לקור. לאחר מכן, עלולים להתפתח נשירת שיער, צרידוּת, הפרעות בזיכרון וחשיבה איטית. במצבי תת פעילות של בלוטת התריס, גם אם קלה (תת-קלינית), נשים עלולות לחוות עיכוב בהיקלטות להיריון.

  • יתר פעילות בלוטת התריס – לעומת תת פעילות, במצבי יתר פעילות של בלוטת התריס תסמינים רבים מופיעים מהר יחסית. התסמינים כוללים: מתח ועצבנות, שינה בלתי סדירה, הפחתה במשקל הגוף למרות עליה בתיאבון, אי סבילות לחום והזעת יתר (כולל בכפות הידיים), התנהגות תוקפנית ו/או שינויי מצבי רוח תכופים, עייפות וחולשת שרירים, עליה בתדירות מתן שתן, חשק מיני נמוך, הפרעות בפיריון, ירידה בתדירות מחזורי הווסת, דימום ווסתי מועט או אפילו הפסקת ווסת (בנשים) ותחושה מוגברת של צמא.

האם להפרעות בלוטת התריס תופעות לוואי בריאותיות ?

  • תת פעילות בלוטת התריס – תופעת לוואי ידועות של תת פעילות בלוטת התריס הינן דיכאון ויכולת מוגבלת להתמודד עם עודף משקל ויתר שומנים בדם. במצבי תת פעילות ובהיעדר טיפול של בלוטת התריס תופעות לוואי עלולות להתבטא גם בפגיעה בלב ובמערכת העצבים (מצבים המצריכים אשפוז וטיפול רפואי מיידי).

  • יתר פעילות בלוטת התריס – פעילות יתר של בלוטת התריס (זמנית או כרונית) עלולה להתבטא בסימנים גופניים כגון נפיחות בצוואר בגלל זפק (כאשר בלוטת התריס נפוחה או שיש בה גושים), אי התאמה בין קצב הפעימות לדופק הלב, קצב לב יחסית מהיר גם במנוחה, רעד או רטט, עור חמים ולח ואדמומיות בכפות ידיים אדומות. לעיתים עלול להופיע גם בלט בעיניים (חלק מסיבוכי מחלת גרייב הגורמת ליתר פעילות).

עד כמה נפוצות בעיות בבלוטת התריס בישראל ?

סביר להניח שלפחות אחד מכל עשרה ישראלים חווה בעיות בבלוטת התריס המצריכות טיפול. בסקרים שנערכו ע"י המרכז לבקרת מחלות הישראלי, כעשירית מהמשתתפים דיווחו כי הומלץ להם לנטול טיפול תרופתי עקב אבחון של תת או יתר פעילות של בלוטת התריס, רובן נשים. ייתכן ושיעור המקרים הבלתי מאובחנים בארץ קרוב למספר המאובחנים. במילים אחרות, קיים סיכוי שכחמישית מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל סובלת מהפרעה כלשהי בבלוטת התריס. במקביל, סרטן בלוטת התריס נפוץ בישראל. לפי נתוני רשם הסרטן במשרד הבריאות, בשנת 2016 השתייך סרטן בלוטת התריס חודרני (השולח גרורות לחלקי גוף אחרים) לקבוצת הסרטנים החודרניים הנפוצים בארץ. סרטן בלוטת התריס החודרני היה השישי בנפיצותו בנשים יהודיות והשלישי בנפיצותו בנשים ערביות. אין נתונים לאומיים אודות הנפיצות של דלקת בלוטת התריס, אך לאור תוצאות מחקרים בנשים הרות, ייתכן ודלקת בבלוטת התריס לאחר לידה שכיחה בארץ ועלולה להתרחש אצל לפחות אחת מכל מאה נשים עד חצי שנה לאחר הלידה.

כיצד מתבצע אבחון לבלוטת התריס? הסבר מהיר

לתאום
אבחון
בעיות בבלוטת התריס
הערכת תחלואה.png
bottom of page